074 - 242 00 65 info@customcamp.nl

Hoe onderhoud je een hefdak?

Verdroogde rubbers, gaatjes in het tentdoek, roest op de schaarconstructie, het kan allemaal gebeuren in de loop der jaren. Dit heeft niet te maken met de kwaliteit van het doek maar alles met onderhoud en slijtage.
Het hefdak zorgt voor comfort en stahoogte in je buscamper maar laat je het dak weer zakken, dan rijdt je bus weer gestroomlijnd door het verkeer en kun je hem gemakkelijk overal parkeren. Het hefdak is uiteraard wel een kwetsbaar deel van de camper en heeft zeker onderhoud nodig. Met onderstaande tips kun je jaren genieten van het dak en de camper!

Onderhoud van het dak en de rubber afdichtingen

Gedurende het jaar verzamelen zich allerlei bladeren, vuil en harsdeeltjes in de goot van de dakrand. Daarom kan je die rand het beste elke paar weken schoonmaken met een spons en warm water. Vooral het reinigen van de afvoergedeeltes is belangrijk, want hier verzamelt zich het roestwater.Omdat de schaarconstructie duurzaam tegen roest is beschermd, kan je die het beste aan het begin en het einde van het seizoen behandelen met daarvoor geschikte olie of vet. Ook de rubberafdichting van het dakgedeelte heeft speciale behandeling nodig. Het rubber kan in de wintermaanden gemakkelijk aan de carrosserie vastvriezen waardoor het broos wordt. Dat kan je voorkomen met een goed onderhoudsmiddel, zoals talkpoeder. Als de rubberafdichtingen toch broos zijn geworden, breken er vooral na een regenbui geleidelijk stukjes af. Dat geeft lelijke zwarte strepen. Met speciale onderhoudsmiddelen voor rubbers maak je de oppervlakte weer glad en gaan de rubberstrips weer mooi glanzen.

Impregneren van het tentdoek

Om de waterdichte eigenschappen van het tentdoek te behouden is het raadzaam om dat van tijd tot tijd te impregneren. Bij normaal gebruik zal de behandeling door de fabrikant zo’n twee tot drie jaar mee gaan. Door de verschillende leveranciers wordt er echter aangeraden om het doek elk jaar voor het begin van het reisseizoen te impregneren. Zeker als er af en toe regendruppels door het tentdoek naar binnen sijpelen is het hoog tijd voor een behandeling met een impregneermiddel.

Voor de behandeling van het tentdoek zijn vloeibare middelen te koop, die je met een spons of borstel aanbrengt. Alle kampeerspeciaalzaken bieden dergelijke middelen aan. Bij het aanbrengen van een nieuwe impregneerlaag is het belangrijk om niet te veel van het vloeibare middel op het doek aan te brengen. Als het doek te nat wordt kunnen er lelijke plekken in de stof ontstaan.

Gaatjes in het tentdoek dichten

Een gaatje in het tentdoek is een serieus probleem. Vaak ontstaan gaatjes tijdens het sluiten van het dak, als er tentdoek tussen het dakdeel en de auto komt of tussen de scharnieren. Maar ook gewoon door slijtage kan in de loop der jaren een gaatje of een scheur ontstaan. De reparatie hangt af van de beschadiging. Een vrij klein gaatje tot een centimeter of drie is eenvoudig met een sticker te repareren. Een alternatief voor het werken met stickers is het aanbrengen van speciaal reparatiedoek voor tentdoeken met de strijkbout. Voor het aanbrengen van een stukje reparatiestof op de beschadigde plek moet je wel met z’n tweeën zijn. Terwijl de een strijkt zorgt de ander voor (hittebestendige) tegendruk aan de andere kant van het tentdoek. Voor grotere beschadigingen kan je beter naar een specialist gaan, zoals een kleermaker of zeilmakerij. Denk eraan dat alle verbindingsnaden waterdicht moeten blijven, anders dringt juist daar later weer vocht naar binnen. Als de beschadiging echt te groot is om te (laten) repareren, blijft er niets anders over dan het hele tentdoekgedeelte te vervangen. 

Weervlekken verwijderen

Door nattigheid of een te hoge luchtvochtigheid kunnen weervlekken ontstaan. Die geelbruine verkleuringen treden meestal op samen met een muffe, onaangename geur. Vaak zijn weervlekken een teken van veroudering. Omdat ze door schimmels ontstaan, kan je ze het beste bestrijden met een anti-schimmel middel. Dat spuit je op een vochtige doek en wrijf je in de vlekken. Denk er aan om de rest van het tentdoek daarbij af te dekken. De meeste schimmelbestrijders bevatten chloor. Daarom is het aan te raden om na het behandelen van weervlekken de camper goed door te luchten en volledig te laten drogen.

De basisregel is om nooit een dak nat in te klappen. Kan dat niet anders, dan meteen na thuiskomst het dak omhoog zetten. De hele tentbalg moet daarbij volledig drogen. Op zonnige dagen kan je ook rustig het dak een stukje open laten om zo het tentdoek goed te laten luchten.

Stel een vraag of bel me terug

Heeft u een vraag of wilt u teruggebeld worden? Via onderstaand formulier helpen wij u graag.

7 + 6 =

CustomCamp

Granaatstraat 46
7554 TR Hengelo

074 - 242 00 65
info@customcamp.nl

Openingstijden
Ma - Vr: 09:00-17:00

sitemap

Laatste 2 Tweets

Error fetching feeds. Please verify the twitter settings in the widget.

Volg ons

Pin It on Pinterest